Kakao

Theobroma cacao - Gudernes drik

En kop varm kakao kan give ekstra energi og arbejdsglæde i i løbet af en lang, travl dag. Forkæl dig selv og dine medarbejdere, og få smilet frem.

Før den store bønne fra Theobroma cacao træet når frem til din kop som dagens redning og fortjener sit navn som gudedrik i form af dejlig chokolade skal den gennemgå en lang proces. Bønnerne, der høstes som bælge er 6 måneder om at modnes. Bønnerne skal nu gæres, tørres, og renses for sten, snavs og sand. Dernæst skal bønnerne knækkes og skallerne sorteres fra. Kernestykkerne skal nu evt. alkaliseres og til sidst ristes. Efter ristningen kværnes stykkerne til en flydende kakaolikør. Den kan bruges som ingrediens i chokolade eller den kan forarbejdes yderligere til kakaosmør og kakaopulver, som bruges til drikke.

Vidste du at undersøgelser har vist mange positive helbredsmæssige effekter af et regelmæssigt indtag af kakao i ren form. Risikoen for at få kræft, diabetes, hjertetilfælde samt slagtilfælde kan fx sænkes med op til 90 pct. pga. stoffet epicatechin, der er et flavonoid. Epicatechin er dog desværre også et bitterstof, og fjernes derfor fra en del af den kakao, der bruges til at lave chokolade af. Til gengæld indeholder kakao også theobromin og koffein, der virker opvikkende. Det indeholder stoffer, der styrker dit immunforsvar samt tryptophan, der gør dig glad. Kakaosmørret indeholder hjertevenlige olier og svært fordøjeligt fedt, der bl.a. mætter godt. Ikke så mærkeligt, at det kan få smilet frem på en lang arbejdsdag! Husk dog at det færdige produkt også ofte indeholder en del sukker.