♻️ Har du styr på affaldssorteringen? ♻️

Affaldssortering - gode råd til indretning af din virksomheds affaldssystem

Fra d. 31. december 2022 er det et krav, at arbejdspladser sorterer husholdningslignende affald efter de samme sorteringskriterier som private husholdninger.

Se vores fleksible og stilrene affaldssystemer og affaldssortering spande her

Hvordan indretter du din virksomheds affaldssortering?

Det kan være svært at indrette et nemt system til sortering af affald både i hjemmet og i virksomheden, især hvis pladsen er trang. Heldigvis har vi nu i nogle år været vandt til at sortere affald i hjemmet, og vi kan godt bruge nogle af de erfaringer, vi har fået der, i virksomheden. Få gode ideer og råd til indretning af din affaldssortering både i hjemmet og i virksomheden her.

Indretning af affaldssystemer når der er pladsmangel

Skabe i hjemmets køkken eller på virksomheden er jo sjældent fra start af indrettet til at kunne opbevare 10 forskellige skraldecontainere. Derfor gælder om at være kreativ og innovativ i sin tilgang til at indrette affaldsstationerne. Start med at få et overblik over dine muligheder. Pladsen under vasken er selvfølgelig oplagt at udnytte, for her er opsamlingen tæt på der, hvor affaldet opstår, og skabet er ofte indrettet til, at det kan blive lidt beskidt. Desuden findes der mange smarte løsninger hertil. Men 10 forskellige beholdere er mange, og er der ikke plads til alle beholdere i skabet under vasken, må du finde andre steder. Tænk på om der er vægge eller døre, eller andre rum, der kan udnyttes.

7 steder du kan finde plads til at sortere affald

  1. Se om du kan bruge væggen til at hænge dit sorteringssystem op på. Mange systemer fås med væg-beslag og kan monteres på væggen. Andre kan stables. Du kan evt. mikse containere med poser, der kan hænge på væggen til de tørre og nogenlunde lette ting som fx pap, tekstil eller mælkekartoner.
  2. Udnyt, at døren er en flade, der sjældent bliver brugt, og hæng dine beholdere på den. Brug evt. bagsiden af en dør, eller benyt indersiden af skabslågen i kosteskabet eller et højt skab i køkkenet.
  3. Stabel kasser oven på hinanden, og lav på den måde et rummeligt og pladsbesparende sorteringstårn. Vælg kasser, du stadig kan komme til, selvom de ikke står øverst. Fx kasser med hul i siderne, eller bokse, der kan stables forskudt.
  4. Det tørre affald – fx papir, pap, glas og flasker – kan også opsamles i andre af boligens eller arbejdspladsens rum. Evt. helt uden for i et skur eller i en gård. 
  5. Hæng flere små poser frem for en stor på skabslågen under vasken. Som bonus undgår du overfyldte poser, der ikke kan lukkes.
  6. Opsæt kroge i loftet, der kan hænge beholdere ned fra. Fx stofposer eller kurve.
  7. Til nød kan man også godt lægge to typer affald i én beholder, fx papir med glas og pantflasker, og så først sortere dem siden. I henhold til reglerne kan visse affaldstyper indsamles sammen, fx glas og metal i samme spand. Snak med jeres affaldsindsamler om, hvad mulighederne er.

     

     

    Udfordringer med affaldssortering i erhvervslivet:

    Mange virksomheder er usikre på de nye regler

    Fra 2023 har der været nye regler for affaldssortering på arbejdspladserne, og det har vist sig at være en udfordring for mange virksomheder. En undersøgelse foretaget af Dansk Erhverv afslører, at tre ud af ti virksomheder endnu ikke er bekendt med de nye krav. Især er der problemer med affaldssortering i områder, der er tilgængelige for kunder, hvor der også presses på for en regulering af kravene.

    Affaldssortering i kunde- og gæsteområder kan være særligt problematisk

    De opdaterede regler kræver, at der også skal sorteres affald i ti kategorier i områder, der benyttes af gæster eller kunder, som det ses i butikker, hoteller og konference-områder. Flere end halvdelen af de virksomheder, der er medlemmer af Dansk Erhverv, har skraldespande i disse områder, og størstedelen støder på problemer. Den største udfordring er manglende plads, nævnt af 49 % af medlemmerne, mens 39 % angiver, at kunderne ikke sorterer deres affald korrekt.

    Det bedste vi kan gøre for at hjælpe vores kunder og gæster med at sortere korrekt, er at nøde dem ved at opstille smukke enkle og stilfulde beholdere, der er mærket, så det er nemt at se, hvad, der skal i hvilken affaldscontainer.

    Løsningen er smukke og fleksible affaldssystemer

    Find inspiration til indretning af affaldssorteringsstationer med vores smukke og gedigne affaldsbeholdere, der kan kombineres i alle mulige løsninger herunder.

    Affaldssortering - God stil på skoler

    Her ses et eksempel på en lettilgængelig væghængt affaldsstation, som er ideel til skoler. 
    Klasseværelset er der hvor den nye generation lærer at man skal sortere sit affald. Det kan dog være kostbart at indkøbe stærke og intuitivt logiske beholdere til formålet. Denne model er fleksibel idet du vælger selv inder-beholdernes størrelse Du kan tilmed vælge hvilken volumen du ønsker til hver fraktion. Model 812 på billedet, er total 45 liter og bestykket med 3 x 15 liter. Du kan også vælge 1 x 20 liter + 15 + 10 liter. Er 45 liter ikke helt nok, har vi også lavet en 60 liter udgave. 3 x 20 liter eller 4 x 15 liter. 

    NEM DAGLIG TØMNING
    Affaldscontainerne er nemme at tømme og intuitive at benytte. For at beskytte væggen bag beholderen, er bagsiden gjort højere. Denne plads kan fint benyttes til yderligere mærkning.

    NEM MONTAGE
    Ud over brugervenligheden er de nye on-wall affaldsspande også nemme at sætte op. Der medfølger skinne, som skrues i væggen. Herpå hænges model 811 eller 812 og så er der fri plads under til rengøring. Højden den hænges i, tilpasses elevernes alder.

    Se alle vores fleksible og stilrene affaldssystemer og affaldssorteringsspande her

    Gode tips til implementering af affaldssystemer:

    1. Gør det nemt at sortere
      Det skal være lettilgængeligt.  Det skal være nemt at gå til beholderne og smide affaldet i dem. Undgå at skulle løfte fem kasser eller grave langt ind i et skab for at komme af med dit affald. Et eventuelt låg skal være nemt at løfte. 
    2. Skab overblik over hvilke affaldstyper, der ryger i skraldespanden.
      Her kan der tages udgangspunkt i de 10 affaldsfraktioner, madaffald, papir, pap, glas, metal, plast, mad-og drikkekartoner, farligt affald, tekstilaffald og restaffald, men er der særlige andre affaldsfraktioner som fx flamingo, så skal det også udsorteres.
    3. Brug modulbaserede affaldssystemer
      Brug modulbaserede affaldssystemer, der gør det nemt komme godt i gang, og så udbygge og tilpasse efterhånden som det bliver nødvendigt. Fx Bicas ekstremt fleksible modul-affaldssystem.
    4. Udnyt den plads du har
      Tænk evt. ikke kun vandret men også lodret - er der mulighed for at stable oven på hinanden, eller bruge vægpladsen alternativt?
    5. Placer affaldssorteringsspande rigtigt
      Husk at du ikke behøver at have alle 10 typer affaldssorterings spande i alle rum. Placer den type skraldespand der passer til rummets anvendelse. I kontormiljøer kan det være en god idé at have beholdere til papiraffald under skrivebordet og i printerrummet. På værkstedet og lageret er det en god idé at placere miljøstationer strategisk tæt på de steder, hvor affaldsmateriale genereres. Da du også genererer affald på fx badeværelset og kontoret, kan det være smart med såkaldte satellit-opsamlere her, som du senere kan tømme i dit større affaldssystem. I hjemmet kan det fx være et glas til kontaktlinser på badeværelset og en batteri-opsamler på kontoret.
    6. Sørg for at systemet er let at tømme
      Beholderne skal tømmes på et tidspunkt. Her er det en fordel, at beholderne vejer mindst muligt og er lette at tage fat i og bære ud. Her kan en hank og hjul være en fordel.
    7. Brug forskellige størrelser af affaldssorteringsspande
      Det er en god ide med forskellige størrelser af affaldsspande, så man har små beholdere til det affald, der er mindst af, fx metal, og større beholdere til det affald, man har mest af, fx plastik. Tænk over, hvilken type affald du har mest af, samt hvad der fylder mest. Plastik fylder typisk meget, og du kan evt. placere opsamleren hertil, der hvor posen til restaffald normalt sidder.
    8. Involver medarbejderne
      Husk at involvere medarbejderne i indretningen, så den kommer til at passe til netop deres behov og vaner, så bliver det også nemmere at benytte dem i hverdagen. Og kommuniker ændringer til alle medarbejdere tydeligt og i god tid. På miljøstyrelsen kampagne-side kan du finde masser af forslag til kommunikation og motivation til medarbejdere lige fra møde-præsentationer til væg-opslag.
    9. Gør det tydeligt
      Brug skilte med piktogrammer, så det er tydeligt og intuitivt hvor de forskellige affaldstyper skal smides ud. Du kan hente, downloade og printe de fælles piktogrammer hos Dansk affaldsforenings hjemmeside. Det består af en række symboler, der er genkendelige. hvilket gør det lettere for borgere og virksomheder at sortere affald. Piktogrammerne kan bruges af både kommuner, organisationer, privatpersoner og virksomheder. Du kan også købe piktogrammer, klistermærker, der passer til de forskellige affaldsbeholder-systemer her i Kontorland. Affaldssortering i kantinen fx: Med tydelige mærkater eller beholdere med forskellige farver på låget bliver sorteringen nem at overskue. Anvender du et sorteringsskab med flere beholdere i det samme skab, er det ikke sværere at sortere affaldet, end hvis alt blev lagt i samme beholder.
    10. Centrale samlestationer / miljøstationer til store virksomheder
      Er I en stor virksomhed kan det betale sig at lave centrale samlestationer. 
      Er I en virksomhed med filialer kan det være smart at bestille moduler af affaldsbeholdere samlet, eller udarbejde en liste, de forskellige filialer kan bestille ud fra. I er velkommen til at kontakte os for et tilbud på info@kontorland.dk
    11. Gør restaffaldet sværere end sorteringsaffaldet
      Stil spanden til restaffald langt væk, så det bliver sværere at smide ting i den, end i de andre sorterings-beholdere. Brug fx en klassisk affaldsspand til restaffaldet.
      Restaffaldet, der skal til forbrænding – det, der tidligere blot blev kaldt affald – kan med fordel placeres i en klassisk affaldsbeholder, der er nem både at tømme og rengøre. 
    12. Gør det nemt for rengøringspersonalet
      Tænk også på at gøre det nemt for rengøringspersonalet at sortere det indsamlede affald. Fx med sorteringsspande på vogne eller på hjul.

     

    Se vores fleksible og stilfulde Bica affaldssystemer: