• Kontorlands guide til den gode kaffe


    Kontorlands guide til den gode kaffe

    Velkommen til et stort og velassorteret kaffeudvalg

    Hos Kontorland finder du et stort udvalg af kaffemærker og -typer. Malet kaffe, hele bønner, mørkristet og lysristet, Single Origin kaffe og special-blends. Men hvilken kaffe skal man så vælge? Hvad er den bedste kaffe? Det er selvfølgelig individuelt, da det både er en smagssag og en vanesag. Kaffe er i den grad en drik, der kan betyde alverden for din arbejdsdag, og hvor en dårlig kop kaffe kan ødelægge ens dag kan en god kop kaffe heldigvis også redde ens dag, og medvirke til at øge livskvaliteten.
    Vil du vide mere om kaffe? - om de forskellige typer af kaffe, ristninger og smage? Så læs Kontorlands guide til den gode kaffe herunder.

    Hvad er kaffe?

    I slægten Coffea findes ca, 15 arter af små træer med stedsegrønne blade, hvide blomster og saftige kirsebær-agtige frugter. Inde i frugterne er der to frø, som bruges til at brygge kaffe. Planten dyrkes i tropiske og subtropiske egne over hele verden.

    Kaffebønner

    Vi ved alle at kaffe kommer fra kaffebønnen, men vidste du at der fandtes over 60 forskellige sorter af kaffebønner? De 3 mest almindelige er Liberica, Robusta og Arabica. De to kaffetyper, Arabica og Robusta, udgør omkring 98 procent af den kaffe, vi drikker. Arabica regnes for den fineste, og den har en blød smag. Robustabønnen er billigere og mere bitter. Typisk blandes de to kaffetyper for at opnå den ønskede smag.
    Et godt eksempel på en dejlig kaffe med en blanding af Arabica og Robusta er Lavazza Gold

     

    • Arabica bønnen

      Arabica (Coffea arabica) er bønnen fra det træ, der går under det botaniske navn ”Ægte Kaffe” og stammer fra Etiopien. Arabica betragtes som den kaffe, der har den bedste smag. Desværre er udbyttet også det laveste og sorten er mere sårbar over for sygdomme, parasitter og insektangreb. 70-75 % af verdens kaffeproduktion er Arabica. Et godt eksempel på en 100% Arabica kaffe er BKI Luksus
    • Robusta bønnen

      Robusta (Coffea canephora) stammer fra Den Demokratiske Republik Congo. Som navnet antyder er den mere robust, men til gengæld er smagen mere bitter og mindre værdsat.
    • Liberia bønnen

      Liberia (Coffea liberica) er reelt uden indflydelse på verdensmarkedshandlen, da den udgør under 1 % af den samlede kaffeproduktion. Bønnen dyrkes kun i Vestafrika, og importeres ikke til Danmark.

     

     

      Kaffetyper

      Men præcis som med vin spiller klima, jordbund og lokale forskelle en stor rolle i forhold til kaffebønnens smag. Højlandskaffe modes derfor langsomt, hvilket giver smagsnoterne tid og ro til at udvikles. Mængden af sol, varme, nedbør og skygge har betydning for den smag der til sidst skænkes i din kop. Derfor skelner man udover bønne-sorten også mellem forskellige typer af kaffe ud fra hvor i verden den er dyrket.

      • JAVA

        Java kaffe er Arabica kaffe dyrket i Indonesien. Her bliver kaffen rig på planteolie bl.a. pga den vulkanske jord, hvilket er med til at give en fyldig og rund smag, og kaffen er berømt for sin høje kvalitet. Bønner herfra er velegnede til chokolade, karameller og andre desserter.
      • AFRIKA

        Kaffebønner fra Mellemøsten og Afrika har en medium ‘krop’ og et syreindhold med en næsten sirups-agtig fornemmelse. Der anbefales en hård, mellem-mørk ristning af disse bønner for at udvinde de komplekse smagsnuancer, som spænder fra skarp, sødlig bærsmag til chokoladesmag. Bønner herfra er gode til chokolade.
      • MOCCA

        er en særlig krydret og sydlig smag fra Yemen.
      • CENTRAL- & SYDAMERIKA

        Kaffebønner fra Latin-, Mellem- og Sydamerika, Caribien, Colombia, Panama og Mexico har ofte en let, sød, balanceret smag med højt syreindhold. Disse bønner smager bedst, når de er let til medium ristet. Et godt eksempel på en 100% Arabica kaffe fra Brasilien, Columbia og Centralamerika er Gevalia Professionel
        Kaffe fra Latin-Amerika er glimrende til al slags morgenmad og kager.
      • BRASIL & COLUMBIA

        Her skelnes yderligere mellem Brasil, Arabicakaffe fra Brasilien, der udgør ca 40% af forbruget i Danmark, og Colombia, der også er Arabica fra Andesbjergenes gode vækstbetingelser.

      Single Origin & Estate origin

      Når vi nu ved at både bønne-sorten og bønnens voksested har betydning, kan vi regne ud at det ligesom med whisky har betydning om man blander kaffesorterne, og forskellige oprindelser. Derfor skelner man mellem Single Origin og blend.

      Single Origin betyder, at kaffen altid kommer fra den samme region. Kaffens smag kan variere, fordi regionens klima varierer fra år til år og fra høst til høst. Mængden af sol og nedbør er nogle af de vækstbetingelser, der har betydning for, hvilken smagsnuance bønnerne ender med at have. Det særlige ved en Single Origin er, at du kan smage disse unikke variationer i kaffen.

      Man kan endda få det, der hedder Single Estate, hvor kaffen består af bønner, der altid stammer fra den samme farm, og dermed er endnu mere oprindelsesspecifik i forhold til en Single Origin.

        Ristning af kaffe

        Både vaskeprocessen og ristningsgraden har afgørende betydning for, hvordan kaffen i sidste ende smager.
        Kaffe-bønnen har ikke nogen smag, før den bliver ristet. Kafferistning er en varmeproces, der er med til at danne aroma og smag ud af de rå kaffebønner. Ristning er en videnskab og en kunstform i sig selv, da der ikke findes en standard opskrift.
        Aromaopbygningen kommer til sidst i ristningen. Hvis kaffen bliver for lys ristet, vil nogle af de æteriske olier ikke blive fuldt udviklet, og kaffen bliver derfor svagere.
        Omvendt, hvis kaffen bliver ristet for stærkt, så den "sveder", vil nogle af olierne dels fordampe, dels blive brankede, og resultatet er en bitter og branket smag uden aroma og fylde.

        Lys- og mellemristede kaffer har i Danmark i årtier været den dominerende måde at riste råbønner på, men indflydelse fra andre dele af verden, og øget viden og interesse betyder at man kan få flere forskellige typer.
        Hver type kaffe har sine egne unikke karakteristika, der skal tages med i overvejelserne inden og under ristningen. På blot få sekunder, kan en portion kaffe gå fra at være perfekt ristet til ødelagt, så erfaring og viden om råvarerne er utroligt vigtige.

        Den mest almindelige måde at beskrive kafferistninger på, er ud fra farven på de færdigristede bønner, hvilket typisk strækker sig fra lysristet til meget mørkristet.

        Hvilken type ristning skal jeg vælge? Skal jeg vælge lys- eller mørkristet kaffe?

        Lysristet kaffe

        Lysristet kaffe ristes indtil temperaturen når ca. 180-205°C, og bønnerne har en lysebrun farve.
        Ofte kan en lysristet kaffe virke en smule lettere og mere mild end anden kaffe, og samtidig vil de fleste lysristede kaffer have en anelse mere syrlighed og rigtig mange fine smagsnuancer. En kaffe med en let og fin body, en bemærkelsesværdig syre og en sødmefuld, frugtagtig duft.
        Lysristede kaffer er ofte let syrlige og smages bagerst i munden, som man kender fra fx syrligt slik.
        Lysristet kaffe er velegnet til for eksempel stempelkande-kaffe.

        Et godt eksempel på en lys ristet kaffe med en god syrlighed er fx BKI luxux

        Mediumristet kaffe

        Mediumristet kaffe ristes indtil temperaturen når ca. 210-220°C, og bønnerne har en brun farve. Denne type ristning bevarer kaffens naturlige smag og aroma i en mindre grad end lysere ristninger, men komplimenteres af en fyldig og rund body med en sødere og mørkere smag.
        Mellemristet kaffe har rigtig mange anvendelsmuligheder. Den er særdeles velegnet som filterkaffe og er også god i stempelkande.

        Et godt eksempel på en mediumristet kaffe er Cafe Mocca fra Douwe Egberts

        Mørkristet kaffe

        Mørkristet kaffe ristes indtil temperaturen når ca. 225-230°C og kendes på sin meget mørkebrune, næsten sorte farve samt måske endda en olieret overflade. Smagen vil ofte være kraftig og stærk. Denne type kaffe har en meget fyldigere body end lysere ristninger, da syren forsvinder og erstattes af en bittersød eftersmag og en let krydret smag. Den kan få en sødmefyldt og nærmest chokoladeagtig smag.
        Den mørkristede kaffe anvendes ofte til espresso og efter et godt måltid.

        Et godt eksempel på en mellem/mørkristet kaffe med en god og intens smag er Café Noir hele bønner

        Hvilken ristningsgrad skal jeg så vælge?

        Valget af kaffe bør ikke nødvendigvis træffes ud fra ristningsgraden, men derimod ud fra hvilke råvarer, smagsnoter og aromaer, som man foretrækker. Kaffe er en smagssag, og det vigtigste redskab i den sammenhæng er dine smagsløg - du er nødt til at prøve dig frem med forskellige kaffer for at finde den type, du bedst kan lide. Og så vælge ud fra hvordan og til hvad kaffen skal bruges. Og det næste spørgsmål bliver så: Skal jeg vælge formalet kaffe eller hele bønner?

        Formalet kaffe eller hele bønner?

        Hele bønner er dyrere end formalet kaffe, fordi der er et større spild på hele bønner. Kafferisteriet frasorterer en del af bønnerne, så man får et pænere og mere ensartet indhold i posen i forhold til bønnernes størrelse og farve efter ristningen.

        Der er mange muligheder med hele bønner, fordi du selv bestemmer, hvilken slags kaffe du vil bruge bønnerne til. Uanset om du foretrækker den almindelige filterkaffe, eller nyder en god stempelkande kaffe, så kan du formale bønnerne, så de passer perfekt hertil.

        Det er dog ikke ligegyldigt, hvordan du formaler bønnerne. Konsistensen afhænger af den brygningsmetode du ønsker. Jo længere tid kaffen skal være i kontakt med vandet, jo grovere skal konsistensen være - ellers risikerer du, at smagen enten bliver for bitter eller for tynd. Foretrækker du filterkaffen, skal bønnerne formales mellemfint, og hvis du foretrækker stempelkande-versionen skal bønnerne formales groft. Ved en espresso skal bønnerne formales meget fint, fordi kaffen kun er i kontakt med vandet i få sekunder.

        Se vores sortiment af helbønne-kaffe

        Se vores sortiment af formalet kaffe

        Hvad er Instant kaffe?

        Instant kaffe består af 100% kaffe og er en blanding af flere sorter. Smagen er syrlig og ofte kraftig. Først ekstraheres kaffen ved brygning ved 100-120 grader og en efterfølgende hydrolyse ved 150 grader. Dernæst skal kaffen inddampes til et tyktflydende koncentrat i tanke. Forinden destilleres kaffen for at udvinde aroma-olierne. Når kaffen er blevet koncentreret tilsættes de smagfulde kaffeolier igen, og kaffen er klar til at blive tørret. Dette kan ske ved frysetørring eller spraytørring. Den pulverkaffe, vi drikker i Danmark, er i dag mest frysetørret kaffe, der er den mest skånsomme måde. Det er samtidig den produktionsmetode, der sikrer den bedste smag og kvalitet. Det er dog også en relativt dyr og avanceret måde at fremstille instant kaffe på, og derfor er det typisk i den vestlige verden, at vi hælder frysetørret kaffe i koppen.

        Her kan du finde vores instant kaffe produkter

        Hvad er Espresso?

        Forskellen på espressobønner og almindelige bønner er, at de førstnævnte ristes i en længere tidsperiode for at fremme den intense smag af kaffe.
        Du kan blande espressobønner og almindelige kaffebønner, for at få flere lækre smagsoplevelser at vælge imellem.
        Espresso er et italiensk ord for kaffe. Ordet "espresso" udspringer af det italienske "caffé espresso", hvilket groft oversat betyder "kaffe under tryk", da kaffen brygges under tryk.
        Denne type kaffe adskiller sig fra almindelig kaffe ved at være væsentligt mere koncentreret både i smag og konsistens.
        Endvidere er den kendetegnet ved at have et fint lag af gyldent skum på toppen. Dette lag kaldes på italiensk for "crema".
        Ved at ændre på finheden og ristningen af kaffen, hvor hårdt kaffen stampes, hvilket vand, hvilke bønner og hvilken kaffemaskine, der anvendes, kan man ændre markant på smagen af espressoen.

        Et godt eksempel på en fyldig og cremet Espresso er Lavazza SuperCrema 

        Her kan du finde al vores Espresso kaffe

         
        Vigtige Kaffe-ord og -begreber

        • Aroma: Kaffens duft efter brygning. Fx frugt, nødder, krydderier, blomster.
        • Body: Kaffens mundfølelse, dvs hvor tung er den i munden - føles det let eller tungt. En fyldig kaffe vil føles cremet og tung.
        • Syre: Høj syrlighed beskrives som frisk og skarp med en ren finish. Lavt syreindhold føles glat og vedvarende i munden.
        • Smag: Kaffens smagsnoter - hvilke associationer får du i munden. Nogle er tydelige mens andre er diskrete. Fx chokolade, nødder, krydderier, frugt.
        • Crema: Den skum der dannes af kaffens naturlige olier.