Kontorlands guide til papirformater, tykkelse & gramvægt

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du brug for vores hjælp eller vejledning så kontakt os gerne!

 

 

  • Er du usikker på hvilken type kopipapir eller printerpapir du skal vælge?

  • Kender du de forskellige A-formater?

 

Kontorlands hurtige guide til de forskellige papirformater - her får du hurtigt overblikket:

 

Hvad betyder papir tykkelse, gram og kvalitet?

Du er sikkert stødt på gramvægt-angivelser når du søger på papir, men måske er du i tvivl om hvad de forskellige angivelser egentlig betyder.

Gramvægte bruges til at beskrive papirkvalitet, jo højere des bedre kvalitet.

Ønsker du eksempelvis papir som er velegnet til standard dobbeltsidet print og kopi (ikke til foldning) fx til præsentationer, fotos og lignende, så skal du gå efter kraftigere papir med høj gramvægt. Højere gramvægt giver nemlig mindre gennemsigtighed (farve og tekst skinner ikke igennem papiret). Vi anbefaler som minimum 160 g i tykkelse. Her er Xerox Colotech+FSC 160g A4 kopipapir et rigtig godt valg, ift. til de traditionelle tykkelser, der typisk er 80 g.

Husk:

  • Der er stor forskel på om det er en stor erhvervs-kopimaskine eller en almindelig printer ift. at printe med højere gramvægt. De større maskiner skal indstilles til de forskellige formål/gramvægte.
  • De fleste større og nyere kopimaskiner kan printe på papir op til 300g.
  • Ved print med papir kan en almindelig laser-printer typisk klare op til 100 g via bakke, og op til 160 g via manuel indfødning.
  • Blækprintere kan som regel tage helt op til 180 g, da de også er beregnet til at kunne klare foto-papir.

 

Hvordan måler man så gramvægt?

Gramvægtene betyder hvor meget en kvadratmeter af papiret vejer, og altså ikke hvor meget et stykke af papiret vejer.
Dette er praktisk fordi du kan sammenligne forskellige størrelser af papir med hinanden, så du kan købe den samme papir tykkelse.

OBS!  4CC kopipapir udgår og bliver erstattet af Xerox® Colotech+ kopipapir.
Xerox Colotech+ er kvalitetsstandarden for papir til digitalprint i farver. Dette ucoatede papir er ekstra hvidtog har en super glat finish, så tekst og billeder får ekstra glans og kontrast på alle digitale farvedokumenter. Det er velegnet til store printmængder i høj kvalitet på alle digitale farveprintere og trykmaskiner. Fås i flere gramvægte og i A3 og A4 format.

 

 

 

 

A-FORMATER

Det mest anvendte papirformat i Danmark er A4, hvilket er 210 mm x 297 mm. Udgangspunktet er formatet A0, som er et ark på 1 kvadratmeter. Ved at halvere den længste side fås næste standardformat A1. Når A1 halveres på den længste side fås A2 osv. Man kan også sige at formatet bruger et forhold på 1:√2. 

Dimensionerne defineres af ISO 216 international papir størrelse standard. A-formatet blev indført i Europa i det 19'ende århundrede og bliver nu brugt i hele verden undtagen USA og Canada. En hvilken som helst størrelse brochure kan laves af et papir fra den næste størrelse i serien. Fx kan et A3 papir foldes til at lave en A4 brochure. Standard længder og bredder af A-serien rundes af til nærmeste millimeter.

Se hele vores udvalg af A4 kopipapir her

 

B-FORMATER

B-formater er hjælpeformater, som er større end A-formaterne, og som primært bruges af den grafiske branche.

Dimensionerne defineres af ISO 216 international papir størrelse standard. B-formatet er slet ikke så almindeligt som A-formatet. Det blev indført for at kunne levere papir-størrelser, der ikke var inkluderet i A-formatet. B-formatet har også et forhold på 1:√2. Arealet af B-formatet er den geometriske middelværdi af A-formatet. Fx er B1 (707 × 1000 mm) lige mellem A0 og A1 i størrelse. Det bruges ikke meget i kontorsammenhænge, men mere til særlige ting som plakater, bøger, kuverter og pas. 

 

 

 

 

 

C-FORMATER

C-formater angiver størrelsen af fx kuverter og omslag, der passer til A-formaterne.

Dimensionerne defineres af ISO 269 international papir størrelse standard. Arealet af C formatet er den geometriske middelværdi af arealet af A og B formatet med samme nummer. Fx har C4 (229 × 324 mm) et større areal end A4 men mindre end B4. Derfor vil et A4 papir passe ned i en C4 kuvert. C-formatet har også et forhold på 1:√2, og det betyder at et A4 papir, der foldes én gang parallelt med papirets korte side, vil passe ned i en C5 kuvert. Foldes det 2 gange kan det passe ned i en C6 kuvert og så videre.

Se mere om kuvertformater her.

 

 

 

 

RAW-FORMATER

RAW betyder at papiret er "utrimmet" og det er en smule større end A-formatet, hvilket tillader blækket at løbe ud til kanten af papiret inden det skæres til det egentlige A-format. Det bruges derfor primært af den grafiske branche til trykning af fx flyers og brochurer. Fx er en normal A3  420 mm x 297 mm, mens en SRA3 er 450 mm x 320 mm.

Dimensionerne defineres af SO 217:1995 papir standard. Formatet består af to serier: RA og SRA, hvor RA står for Raw Format A og SRA står for Supplementary Raw Format A.  

 

 

Formaternes proportioner er fuldstændig ens. Dvs. alle formaterne har samme forhold mellem bredde og længde.

 

 

 

Format Bredde × Højde (mm)
RA0 860 × 1220 mm
RA1 610 × 860 mm
RA2 430 × 610 mm
RA3 305 × 430 mm
RA4 215 × 305 mm
SRA0 900 × 1280 mm
SRA1 640 × 900 mm
SRA2 450 × 640 mm
SRA3 320 × 450 mm
SRA4 225 × 320 mm
SRA1+ 660 × 920 mm
SRA2+ 480 × 650 mm
SRA3+ 320 × 460 mm
SRA3++ 320 × 464 mm

FOLIO FORMATET

Folio er et særligt format, der ulig de andre A- B- og C-formater er upræcist. Dvs. det er ikke altid de samme mål, hvilket skyldes at papirfabrikanterne ikke laver ark i samme størrelse. 

Folio kommer fra latin, og betyder blad (folium). Det er et bogformat, der fremkommer ved, at papirarket foldes én gang, så hvert ark giver fire tryksider.

Biblioteker og bogbinder bruger formatet som en betegnelse for det største bogformat, dvs. en bog, hvis højde er mindst 35 cm. En meget stort folio over 45 cm kaldes i almindelighed elefant-, imperial- eller storfolio.

Folio forkortes fol, fo eller 2o.

Folio-formatet bruges især til arkivering som fx til hængemapper eller til sagsmapper eller advokatmapper som de også kaldes, da de ofte bliver brugt af jurister til at arkivere sager i.