Mundbind & masker

Mundbind, engangsbrug, 3-lags – Type IIR – medicinsk - CE godkendt

FAQ om mundbind

Her har vi samlet en række facts og brugervejledninger der kan hjælpe dig som forbruger af mundbind i en pandemitid.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke længere mundbind i offentlig transport eller ved større forsamlinger, men i følgende situationer anbefaler Sundhedsstyrelsen stadig brug af mundbind:

 • Hvis du er testet positiv for covid-19 eller har betydelige symptomer, og undtagelsesvis er nødt til at bevæge dig udenfor dit hjem, fx. ved behov for behandling
 • Når du skal testes for ny coronavirus
 • I venteværelset ved almen praksis, vagtlægen og øre/næse/hals speciallægepraksis, hvis du har luftvejssymptomer som forkølelse, hoste mv.
 • Du kan overveje at bruge mundbind eller ansigtsvisir, hvis det gør dig mere tryg 

Det kan være en jungle at finde korrekte mundbind og til den billigste pris. Og skal det være maske eller mundbind? Sundhedsstyrelsen anbefaler nemlig ikke brug af flergangs-bind og stofbind. Det skal være de medicinske engangsbind med 3 lag og øreelastikker. 

Se Sundhedsstyrelsens anbefalinger om brug af mundbind og barrierer her

Hvilke regler gælder der for medicinske mundbind?

Der gælder følgende regler om mundbind, der er medicinsk udstyr (typisk kendt som operationsmundbind, kirurgiske masker eller engangsmundbind) skal være CE-mærkede ligesom alt andet medicinsk udstyr

 • Der skal være en brugervejledning på dansk
 • Mundbind kan enten være sterile eller usterile. 
 • Følgende skal tydeligt fremgå af pakken:
 • Identifikation af fabrikanten
 • Angivelse af en autoriseret repræsentant, hvis fabrikanten er bosiddende uden for EU
 • Identifikation af produktet fx referencenummer /LOT-nummer
 • CE-mærke
 • Produktions og udløbsdato
 • Beskrivelse af udstyret og dets tilsigtede brug
 • Om nødvendigt en brugsvejledning (IFU), enten direkte på inderkartonen eller i form af en indlægsseddel
 • Dansk mærkning

Hvordan bruger du mundbind korrekt?

Mundbind skal anvendes korrekt. Bruger du det forkert, risikerer du at sprede virus og bakterier til dig selv og andre.

Sådan bruger du mundbind korrekt:

 1. Vask hænder eller brug håndsprit før brug.
 2. Find forsiden. Ved engangsmundbind er det som regel den farvede side.
 3. Tag mundbindet på ved at holde i øreelastikkerne. Sørg for, at mundbindet slutter tæt til dit ansigt (næse, kinder og hage).
 4. Rør ikke mundbindet under brug. Skift det ofte og altid, hvis det er vådt eller beskidt.
 5. Tag mundbindet af ved at tage fat i elastikkerne og smid det straks ud i en skraldespand. Du kan også lægge det i en pose, indtil du er i nærheden af en skraldespand, eller hvis du skal genanvende det efter helt kortvarig brug.
 6. Vask hænder eller brug håndsprit efter brug.

Download brugervejledning på dansk her

Hvilket engangsmundbind skal jeg vælge?

 • Type II: Beskytter dig selv og andre mod smitte
 • Type I: Beskytter andre mod smitte

Det var den hurtige forklaring - læs mere herunder om forskellen på type 1 og type 2 mundbind mm.

Hvad betyder CE og Type IIR og BFE?

Undersøgelser viser at mundbind faktisk beskytter mod luftbårne partikler. De såkaldt medicinske eller kirurgiske mundbind i 3-lag Type IIR CE-godkendte mundbind virker bedst, men også at de hjemmelavede mundbind i stof faktisk virker bedre end ingenting, så det er det næstbedste, og jo flere lag jo bedre.

Her er link til Sundhedsstyrelsens dokumentation for effekten af mundbind

Men hvad betyder CE og Type IIR og BFE?

Og hvad er forskellen på Type 1 og Type 2?

Læs her hvad CE, Type IIR, BFE og EN 14683 betyder:

 • CE: CE-mærkning er fabrikantens eller importørens angivelse af, at et produkt overholder EU-lovgivningen.
 • Type 1 og Type 2 handler om filtreringsevne. Type 1 har en filtreringseffekt på minimum 95% mens type II er helt oppe på at filtrere 98% af luftbårne partikler fra. Hedder mundbindet også R betyder det at det er endnu mere sikkert, og at det kan modstå væskestænk udefra.
 • BFE: Bakteriel filtreringseffektivitet eller BFE er et mål for et materiales resistens over for bakteriens penetration. Resultaterne rapporteres som procent af produktiviteten og er relateret til stoffets evne til at modstå bakterieindtrængning. Højere tal i denne test indikerer bedre barriereeffektivitet.
 • EN 14683: opfylder kravene til de forskellige testmetoder i EN 14683:2019. Maskerne klassificeres i to typer (I og II) afhængigt af bakteriefiltreringseffektiviteten og respirationsmodstanden. Hver type er yderligere underinddelt i hvorvidt masken er stænkresistent (IIR) eller ej.

Se vores egen instruktionsvideo om korrekt brug af engangs-mundbind her

Hvad er FFP2 masker?

FFP2 masken anvendes primært for at beskytte patienten. Den europæiske standard angiver, at maskens primære formål er at beskytte patienten mod smitsomme emner fra personalets næse og mund og derefter i visse situationer at beskytte brugeren mod eventuelle stænk fra kontaminerede væsker. I sundhedsvæsenet, er det disse samt FFP3-masker, der anbefales, når der arbejdes med patienter med påvist Covid-19. FFP står for "Filtering Face Piece" og er en partikelfiltreringsklassificering, der giver information om mundbindets evne til at filtrere partikler fra, og dermed graden af beskyttelse maskerne giver. Du kan også støde på betegnelsen N95, som er en betegnelse, der bruges i USA for en partikelfiltermaske.

Du kan købe FFP2 masker i 5-stks pakker her

FFP2 åndedrætsværn og støvmaske
Før corona-pandemien brød ud, var FFP2-ansigtsmaskerne mest set på hylderne i byggemarkedet, som beskyttelse mod støv og kemikalier på pulverform, og blev brugt i byggeri, industrien og gør-det-selv. Masken beskytte også mod luftbårne sygdomme som influenza, SARS og COVID-19. Masken har en filtreringsprocent på 95.

Er FFP2 og N95 det samme?
En FFP2-maske et det samme som en N95-maske – forskellen er blot, hvilken standard de to masker er certificeret efter. FFP2-masken er godkendt efter europæiske regler, mens N95-masken er godkendt efter amerikanske regler. En FFP2-maske har hvide eller blå elastikker.

Hvad er forskellen på FFP2 og FFP3?
FFP3-ansigtsmaskerne er tættere end FFP2-ansigtsmaskerne. Maskerne kan blandt andet beskytte mod asbest. Maskerne filtrerer op til 99% af partiklerne fra. En FFP3-maske har røde elastikker.

Er masker med ventil en god ide?
En del af FPP3-maskerne har en ventil, der skal gøre det nemmere for maskebæreren at ånde luft ud. En del af grunden til at bære ansigtsmaske er, at man skal beskytte andre mod smitte, hvis man som bærer af masken er smittet med COVID-19. Når der er ventiler, der skal lette udåndingen, så slipper COVID-partiklerne med ud. Ventilerne er envejsventiler, så du opnår beskyttelse – men det gør dine omgivelser ikke.

FFP2 masker

Mundbind af stof og hjemmelavede mundbind

Mundbind af stof, fx bomuld, har en lav bakteriefiltreringseffekt, og dermed høj risiko for, at mikroorganismer kan trænge igennem. Derfor er disse ikke-kirurgiske mundbind mindre effektive end de CE-mærkede (certificerede) kirurgiske mundbind, du kan købe. Ved CE-mærkede mundbind er beskyttelsesgraden nemlig dokumenteret.

Er du i øget risiko, eller har du symptomer og er på vej til test, skal du altid anvende et CE-mærket mundbind. Samtidig anbefales stofmundbind ikke til flyrejser, her skal du ligeledes bære et CE-mærket mundbind.

Ved anvendelse af stofmundbind, bør du være opmærksom på følgende:

 • Mundbindet skal som udgangspunkt bestå af tre lag tætvævet stof (f.eks. bomuld).
 • Det skal være forsynet med elastikker til at sætte om ørerne, og det skal kunne sidde tæt til ansigtet, så det dækker både næse og mund.
 • Mundbindet skal kunne vaskes flere gange ved mindst 60 grader. Det skal vaskes en gang om dagen eller hyppigere, hvis det bliver beskidt eller fugtigt.
 • Sørg for at have flere mundbind at skifte med. Læg nyvaskede mundbind i en lukket pose, hvis du f.eks. skal have dem med i tasken.
 • Efter: Smid mundbindet direkte til vask, eller opbevar det i en lukket pose, indtil det kan blive vasket.
 • Husk at mundbind er personlige - del ikke med andre.

Alle vores stofmundbind er 3-lags

Stof-mundbind

Visir som alternativ til mundbind

Et ansigtsvisir anbefales af Sundhedsstyrelsen som alternativ til mundbind i særlige situationer, hvor mundbind ikke er egnet. Det kan f.eks. være for personer med eksem i ansigtet eller allergi. Ligeledes kan et visir være fordelagtigt at anvende i situationer, hvor der kommunikeres med personer, som er syns- eller hørehæmmede, og som har brug for at kunne mundaflæse eller tydeligt at høre, hvad der bliver sagt.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at visir - ligesom mundbind - kan udgøre en større smitterisiko, hvis det ikke bruges korrekt. Visirer filtrerer ikke udåndingsluften på samme måde, som et mundbind gør. Samtidig kan kvaliteten af visirer variere meget, da de ikke alle produceres efter fælles industrielle standarder.

Et visir kan generelt anvendes en hel dag, og nogle kan rengøres og desinficeres for efterfølgende at kunne bruges igen. Læs mere om korrekt rengøring af visir i afsnittet herunder.

Ligesom med mundbind bør du ikke røre ved dit visir under brug. Når du tager det af og på, bør du vaske eller spritte dine hænder, så visiret ikke bliver en potentiel smittekilde.

Sådan anvendes et visir korrekt:

 • Visiret anbringes over øjne og ansigt.
 • Et visir kan anvendes efter behov og kan generelt anvendes en hel arbejdsdag.
 • De fleste typer visir kan genbruges.
 • Hvis visiret skal anvendes flere gange, skal det vaskes, afsprittes og tørres, inden det tages i brug igen.
 • Undgå at berøre visiret under brug, da dette kan være en kilde til at overføre smitte til ansigt og øjne.

Mundvisir

Der findes forskellige typer af visirer. Nogle dækker hele ansigtet, og andre dækker blot mund og næse - de såkaldte mundvisirer. Et heldækkende ansigtsvisir er at foretrække, men Statens Serum Institut vurderer, at der i det offentlige rum også kan anvendes mundvisir som alternativ til mundbind, når formålet er at beskytte bærerens omgivelser mod smitte.

For at et halv visir skal kunne anvendes som alternativ, fremhæver Statens Serum Institut, at det skal opfylde alle nedenstående kriterier:

 • Det skal dække hele næsen og munden.
 • Det skal dække i siderne, så dråber fra bærerens mund eller næse ikke sendes ud i omgivelserne, når ansigtet bevæges.
 • Det skal være tætsiddende, så udåndingsluften fortrinsvis rammer visiret, men ikke så tætsiddende, at vejrtrækningen bliver besværet, og trykforhold presser udåndingsluften ud langs siderne af visiret i stedet.
 • Visiret skal enten være til engangsbrug eller flergangsbrug. Hvis det er til flergangsbrug, skal det let kunne gøres effektivt rent (f.eks. med vand og sæbe eller rengøring i opvaskemaskine).
 • Visiret må ikke deles med andre, medmindre det tåler varmedesinfektion ved 80 grader i minimum 10 minutter.

Rengøring af visir

Et visir, der kan anvendes flere gange, skal rengøres med vand og sæbe og desinficeres. Du kan eventuelt bruge en rengøringsserviet og efterfølgende desinficere med et desinfektionsmiddel, der har en alkoholprocent mellem 70 og 85. Brug f.eks. vores 75% alkohol overflade spray Antibac. Almindelig håndsprit indeholder ofte glycerin, som plejer huden, men det kan virke fedtende på visiret.

Husk at tage handsker på, når du rengør dit visir.

Visir og brillevisir - Alternativer til mundbind
Tilbehør til mundbind