LEAN

Vores guide til Lean konceptet og de produkter du har brug for i din virksomheds procesoptimering

 

 

Hvad er Lean?

Lean er en filosofi, der sigter mod at skabe en kultur, der tager udgangspunkt i kundens værdi og fjerner alle de aktiviteter undervejs, der ikke skaber værdi. Det er en visionsdrevet praksis, der består af kontinuerlig eksperimentering for at opnå færre ressourcer og mindre spild. Lean handler altså om at skabe mere værdi med færre ressourcer. 

 

Lean - trim din virksomhed.

Jim Womack og Daniel Jones opfandt begrebet lean, efter at de havde observeret, at Toyotas produktion af biler var langt billigere end konkurrenternes. De undersøgte fænomenet og fandt ud af, at Toyota brugte et bestemt system, hvor fokus i alle sammenhænge var på at minimere spild. Womack og Jones valgte ordet Lean til at beskrive dette specielle fokus på spild, fordi det betyder trimmet. Det er blevet bevist, at virksomheder, der systematisk arbejder med at trimme arbejdsgangene, klarer sig bedst.

 

 

De fem principper i Lean

1. Kunde værdi
Definer hvad kunden efterspørger og hvad der bringer værdi for kunden. Man skal identificere kundeværdien.

2. Værdistrømmen
Kortlæg værdistrømmen og eliminér spild. Når værdistrømmen er designet, har man også mulighed for at fjerne aktiviteter i værdistrømmen, som ikke bringer værdi, også kaldet spild.

3. Flow
Skab flow i produktionen, sådan at produkterne flyder gennem processerne med færrest mulige stop og ansvarsskift.

4. Træk
Gør produktionen trækstyret, således at der ikke overproduceres til lager mere end ønsket og at det altid er den interne eller eksterne kunde, der ud fra sine behov bestemmer, hvad der skal produceres og hvornår.

5. Løbende forbedringer
Søg efter perfektion - stræb efter det perfekte med løbende forbedringer gennem struktureret problemløsning og optimering.

 

 

Lean Thinking - planlæg med overblik

Måske bruger du tid på at lede efter materialer og værktøjer, eller din arbejdsplads kan være indrettet uhensigtsmæssigt. I visse administrationer findes der processer og rutinearbejde, som kan optimeres for at opnå en mere effektiv drift, altså en trimning. Det kan fx være et pensionsselskab, hvor der er mange sager, der ikke er blevet ekspederet endnu. Eller et hospital, hvor komplekse processer medfører for lange ventelister.

Forestil dig en arbejdsplads, hvor indretningen er tilpasset dine behov. En arbejdsplads, hvor du ikke behøver at spilde tid på at lede efter materialer eller værktøj. En arbejdsplads, hvor du kan arbejde sikkert og effektivt, og hvor du har et godt overblik over tingene. Med Lean kan du skabe orden og struktur og fjerne spild, hvilket gør din arbejdsdag mere effektiv.

 

Leantools

Lean produkter, også kaldet leantools, og andre nyttige værktøjer, kan bidrage til en effektiv Lean arbejdsproces. Produkter der kan medvirke til visualisering og effektivisering af arbejdsprocesser og lignende, er altså produkter der kan bidrage til et Lean arbejdssystem. Værktøjer som fx whiteboards og alt whiteboard-udstyr, tape, magneter, tuscher mm. kan være med til at "trimme" din arbejdsproces, skabe et bedre overblik og dermed skabe mere værdi med færre ressourcer.

Vi har skabt denne guide for både at inspirere dig og hjælpe dig med at arbejde mere effektivt med Lean. Uanset om du søger generel viden eller specifikke løsninger, er vores mål at hjælpe dig med at finde det, du har brug for. Vi står til rådighed for at hjælpe dig, så du kan fortsætte din Lean-rejse. Kontakt os gerne her.

 

 

Design din egen tavle med Lean løsninger

Hvis du vil designe og bruge din whiteboardtavle med Lean-løsninger, kan du overveje følgende trin:

1. Hvad skal du bruge whiteboardtavlen til? Er det til at visualisere processer, mål eller problemer? Dette vil hjælpe dig med at bestemme, hvilken type tavle der passer bedst til dit formål.

2. Hvilken type tavle skal du vælge? Hvor stor skal den være? Der findes forskellige typer Lean-tavler, fx 5S-tavler, Kaizen-tavler og målsætningstavler. Vælg den type tavle, der passer bedst til dit formål.

3. Design din tavle. Når du har valgt den rigtige type tavle, kan du designe den ved hjælp af Lean værktøjer. For at gøre tavlen mere visuelt tiltalende kan du også overveje at inkludere farvekodede sektioner, billeder, grafer, inddelinger, post-it mm.

 

Hos Kontorland har vi et stort udvalg af kvalitets whiteboardtavler som Lintex, og både mobile tavler og tavler til ophæng på væg, vi har flipover tavler og planlægningstavler som er yderst velegnet til brug som Lean tavle. Hvis du vil vide mere om de forskellige typer whiteboard tavler, tilbehør og få fantastiske tips og råd hertil, kan du læse alt om det her under Kontorlands guide til den rette whiteboardtavle.